Hersenolympiade 2019

De achttienjarige Myrthe Weessies uit Nijmegen heeft vandaag de eerste editie van de Nederlandse Hersenolympiade gewonnen. Dertien jonge finalisten deden mee aan de eerste Hersenolympiade, georganiseerd in het Donders Instituut, Nijmegen. De deelnemers hadden allemaal een boek over hersenwetenschappen bestudeerd en gingen met elkaar de strijd aan. De dag begon met een multiple choice quiz, gevolgd door een workshop over hersenanatomie gegeven door Stichting Brein in Beeld. Aan de hand van de workshop volgde een ronde anatomie en histologie vragen, gevolgd door een patiënten diagnose ronde. Na een spannende finaleronde, waarin de best vijf leerlingen lastige vragen gesteld door een expert jury panel van hersenwetenschappers, kwam Myrthe als winnaar uit de bus. De jury was bijzonder onder de indruk van de kennis die de deelnemers ten toon spreidden over ons meest complexe orgaan: het brein. Download het persbericht hier

De deelnemers aan de Hersenolympiade kwamen van verschillende middelbare scholen in de regio Arnhem/Nijmegen en van verder. De delegatie van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen was bijzonder sterk: zij wonnen de derde, tweede én eerste prijs! Winnaar Myrthe Weessies, Anna Veerhoek (tweede plek) en Tim van Dijk (derde plek) worden uitgenodigd om in juni de nationale hersenwetenschappen conferentie “Dutch Neuroscience” te komen bezoeken. Bovendien heeft national champion Myrthe Weessies een ticket bemachtigd om deel te nemen aan de International Brain Bee finale, dit jaar in Zuid-Korea.

Naast deelname aan de competitie hebben de deelnemers en gasten rond kunnen kijken op de Brain Expo, een neuroscience fair waar jong onderzoekers hun experimenten presenteerden: VR ervaringen, hersenmodellen, geheugentesten en de Brain Game gaven een kijkje in de fascinerende wereld van het brein. 

 

Winnaar Tweede Plaats Derde Plaats
Myrthe Weessies Anna Veerhoek Tim van Dijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“De hersenolympiade was een leerzame dag, waarop echt diep werd ingegaan op de anatomie en de werking van het brein. Bovendien was het super gezellig! -Tim”

“Ik vond het een hele leuke en leerzame dag. Er was een super gezellig sfeer en ik heb echt genoten.”

De Nederlandse Hersenolympiade werd georganiseerd in samenwerking met:

Deutsche Neurowissenschaftliche Olympiad (DNO-E.V.), Stichting Brein in Beeld & Marvelous Mind.

Ondersteuning voor de Nederlandse Hersenolympiade 2019 kwam van: het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior, de NeuroFederation/Dutch Neuroscience Meeting, Noldus Information Technology, het Human Brain Project, de Universiteit van Amsterdam en de Hersenstichting.