Over de stichting

Stichting Hersenolympiade Nederland beoogt de interesse voor en kennis over de neurowetenschappen onder scholieren en hun omgeving te bevorderen door het verzorgen van lesmateriaal en het organiseren van de Hersenolympiade. Gezien de grote maatschappelijke impact van hersenaandoeningen en de rol van cognitie in bijvoorbeeld zelflerende systemen vindt de Stichting Hersenolympiade Nederland het van het grootste belang om scholieren al op jonge leeftijd (en niet pas gedurende een vervolgstudie) in contact te brengen met de fascinerende wereld van hersen- en cognitieonderzoek.

Stichting Hersenolympiade Nederland maakt deel uit van de International Brain Bee als nationaal coördinator, en organiseert de Hersenolympiade als de nationale voorronde van de internationale Brain Bee competitie. De stichting beoogt jaarlijks de winnaar van de Nederlandse Hersenolympiade uit te zenden als deelnemer naar de IBB competitie.

Voor meer informatie over de Hersenolympiade kunt u hier contact opnemen met Stichting Hersenolympiade Nederland.

OVER DE INTERNATIONAL BRAIN BEE

De IBB is een organisatie die reeds sinds eind jaren ’90 kenniscompetities op het gebied van hersenwetenschappen organiseert in de VS. Sinds 2009 wordt de competitie internationaal georganiseerd, bij voorkeur gelijktijdig met een internationale conferentie op het gebied van de neurowetenschappen. Er doen op dit moment meer dan 50 landen mee, die elk een nationale voorronde organiseren (soms ook meerdere lokale voorrondes, afhankelijk van het aantal scholieren dat zich inschrijft) en hun winnaar afvaardigen naar de internationale finale.

De competitie bestaat uit verschillende onderdelen verspreid over meerdere dagen: een multiple-choice kennistoets, een neuroanatomisch practicum, een klinisch deel waarin de deelnemers patiënten aan de hand van video’s diagnosticeren en een juryonderdeel, waarin vooraanstaande neurowetenschappers open vragen stellen aan de deelnemers.

Sinds 2018 heeft een aantal internationale Neuroscience-beroepsorganisaties (o.m. de Federation of European Neurosciences, de International Brain Research Organization en de Society for Neuroscience) zich achter de IBB geschaard wordt de competitie internationaal uitgebreid. Een van de overige “founding partners” is de DANA alliance, een organisatie die onder meer kennis over het brein stimuleert door het jaarlijks organiseren van ‘Brain Awareness Week’ (BAW). Mede hierom werd de Hersenolympiade in 2019 tijdens BAW georganiseerd. In deze video wordt uitgelegd wat Brain Awareness Week is, en waarom aandacht voor hersenonderzoek zo belangrijk is.

RECHTSVORM

Stichting Hersenolympiade Nederland is ingeschreven in register van de Kamer van Koophandel, en is “Algemeen Nut Beogende Instelling”. Zie hier voor de openbare documenten (toegankelijk met het wachtwoord “anbi”)