Over de olympiade

 

DOE MEE AAN DE HERSENOLYMPIADE!

Zit jij in de bovenbouw van de middelbare school en heb je altijd al willen weten hoe je hersenen werken? Geef je dan op voor de vierde editie van de Nederlandse Hersenolympiade, op zaterdag 11 februari 2023. Van ons krijg je een studiegids (in het Engels) boordevol interessante kennis waaruit je van alles kunt leren over de hersenen, zoals:

  • Hoe bewegen we, praten we, zien we?
  • Welke stofjes zijn belangrijk voor aandacht, geheugen of leren?
  • Welke hersenziektes bedreigen onze hersenen?

De Nederlandse Hersenolympiade maakt deel uit van de International Brain Bee, de internationale hersencompetitie met deelnemers uit meer dan 50 landen. In 2019 vond de 1e editie van de Nederlands Hersenolympiade plaats op het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deelnemers kregen verschillende soorten vragen te beantwoorden over het brein: kennisvragen, anatomie van de hersenen, en ook de diagnose van patiënten kwam aan bod! In een spannende live Q&A finale werd de winnaar bekend. Daarnaast waren er stands en vertelden jonge onderzoekers in de neurowetenschappen wat er zo fascinerend is aan hun eigen onderzoek.

Word jij een hersenkenner? Doe mee met de Hersenolympiade en maak kans om een kijkje te nemen in de wereld van de hersenwetenschap op een wetenschappelijke conferentie over de hersenen. De winnaar van de Nederlandse Hersenolympiade 2023 mag daarnaast als afgevaardigde naar de Verenigde Staten toe, om Nederland te vertegenwoordigen in de International Brain Bee competitie in Washington, DC.

WIE KAN ER MEEDOEN?

Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan de Hersenolympiade. Hersenwetenschappers hebben allerlei verschillende achtergronden: biologie, psychologie, natuurkunde of informatica bijvoorbeeld. Daarom is er ook niet één examenprofiel dat het beste geschikt is voor deelnemers. Je kunt je als leerling dus gewoon inschrijven, ongeacht je profiel. Omdat het studiemateriaal gaat over biologie, natuurkunde en wiskunde denken wij dat leerlingen van 4 en 5 vwo en 4 havo met profielen natuur & techniek (met biologie) en natuur & gezondheid (met natuurkunde) een goede voorkennis hebben. Eindexamenkandidaten zijn natuurlijk ook welkom!

 

PRACTISCH & DEADLINES

De hersenolympiade zal fysiek plaatsvinden op zaterdag 11 februari 2023 in Amsterdam, Nijmegen en Groningen. 

Klik hier om in te schrijven!

Deadlines:
Inschrijving: 1 November 2022 t/m 31 December 2022
Voorrondes: 11 februari 2023
Nationale Finale 2023: 11 februari 2023
IBB wereldkampioenschap: Augustus 2023