Over de olympiade

DOE MEE AAN DE HERSENOLYMPIADE!

Zit jij in de bovenbouw van de middelbare school en heb je altijd al willen weten hoe je hersenen werken? Geef je dan op voor de tweede Nederlandse Hersenolympiade in 2020. Van ons krijg je een studiegids (in het Engels) boordevol interessante kennis waaruit je van alles kunt leren over de hersenen:

  • hoe bewegen we, praten we, zien we?
  • welke stofjes zijn belangrijk voor aandacht, geheugen of leren?
  • welke hersenziektes bedreigen onze hersenen?

De Nederlandse Hersenolympiade maakt deel uit van de International Brain Bee, de internationale hersencompetitie met deelnemers uit meer dan 50 landen. In 2019 vond de 1e Nederlands voorronde plaats op zaterdag 16 maart 2019. Op het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen kregen de deelnemers verschillende soorten vragen te beantwoorden over het brein: kennisvragen, anatomie van de hersenen en ook de diagnose van patiënten kwamen aan bod! In een spannende Q&A finale werd de winnaar bekend. Daarnaast waren er stands en vertelden jonge onderzoekers in de neurowetenschappen wat er zo fascinerend is aan hun eigen onderzoek.

Word jij een hersenkenner? Doe mee met de Hersenolympiade en maak kans om een kijkje te komen nemen in een echt hersenonderzoekslab of een wetenschappelijke conferentie over de hersenen, of een van de andere neuro-prijzen!

WIE KAN ER MEEDOEN?

Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan de Hersenolympiade. Hersenwetenschappers hebben allerlei verschillende achtergronden: biologie, psychologie, natuurkunde of informatica bijvoorbeeld. Daarom is er ook niet één examenprofiel dat het beste geschikt is voor deelnemers.  Je kunt  je als leerling dus gewoon inschrijven, ongeacht je profiel. Omdat het studiemateriaal gaat over biologie, natuurkunde en wiskunde denken wij dat leerlingen van 4 en 5 vwo en 4 havo met profielen natuur & techniek (met biologie) en natuur & gezondheid (met natuurkunde) een goede voorkennis hebben. Eindexamenkandidaten zijn natuurlijk ook welkom!

PRAKTISCH & DEADLINES

In 2020 worden twee voorrondes van de Hersenolympiade georganiseerd:

Amsterdam, Science Park: zaterdag 25 januari

Nijmegen, Donders Instituut: zaterdag 1 februari

De inschrijvingen zijn geopend t/m 31 december 2019.