Terugblik Hersenolympiade Nijmegen

Op 1 februari deden maar liefst 7 leerlingen van het Augustinianum uit Eindhoven mee aan de Nijmeegse voorronde van de Nederlandse Hersenolympiade. Justin Cuijpers, Allard van Wandeloo, Koen Aarts (winnaar!), Sterre Daas (2e plek), Daphne Zeedijk, Masha Padi en Joey Young schreven een terugblik :

In november werden wij gevraagd of we mee wilden doen voor het Augustinianum mee te doen aan de Hersenolympiade. We waren allemaal heel enthousiast en wilden graag mee doen. Toen we ons eenmaal hadden ingeschreven, ontvingen we een boekje met net iets meer pagina’s dan verwacht. Het boekje was in het engels, wat voor een extra challenge zorgde. Toch was het interessant om ons te verdiepen in de stof. Het gaat immers over ons eigen hoofd! Als laatste voorbereiding hebben we een aantal uur na school met z’n allen geleerd en waren op deze manier goed voorbereid. We merkten meteen dat Sterre en Koen erg goed voorbereid waren. We hadden meteen hoop voor het Augustinianum!

Het was een goed georganiseerde dag en we zijn op een leuke manier veel bijgebracht over de werking en functie van de hersenen. Aan het begin van de dag kregen we een multiple choice test over het boekje BrainFacts. Alle vragen waren in het Engels, wat wel fijn was aangezien de stof dat ook was. Dat boekje hadden we goed doorgespit, waardoor de test niet al te lastig was (voor sommigen). De anatomieronde was ook erg interessant, omdat we een goede en interessante presentatie kregen van twee experts die ons nog wat meer vertelden over bijvoorbeeld de verschillende hersenvliezen en bepaalde ziektes. Hierna mochten we in de vragenronde door een miscroscoop kijken waardoor we ook écht zagen hoe ziektes zoals MS en Alzheimer eruit zagen op cellulair niveau.

Na deze ronde was er een kleine pauze waarin twee studenten ons hun onderzoek en project lieten zien over hoe ze slechtzienden kunnen helpen en hoe het brein omgevingsgeluid wegfiltert. Hierna was de volgende en voor sommigen de laatste ronde: de diagnoseronde. We kregen 8 ‘cases’ over mensen met bepaalde neurologische en psychiatrische kwalen en we moesten met behulp van video’s een diagnose stellen. Het was leuk om daarmee te puzzelen en erachter te komen wat deze mensen kwelde.

De laatste ronde van de dag was de finaleronde. Dit was een live Q&A waarbij 7 mensen vragen werden gesteld over van alles wat met hersenen te maken had. Justin, Masha, Daphne en Allard waren afgevallen voor deze ronde, maar Koen, Sterre en Joey hadden genoeg punten behaald om mee te mogen doen. Het was erg spannend, maar uiteindelijk behaalde Koen de 1e plek en Sterre de 2e. Zij mogen nu het Augustinianum vertegenwoordigen in de volgende ronde bij de Dutch Neuroscience meeting in Lunteren. Wij zullen daar uiteraard met zijn allen aanwezig zijn om ze aan te moedigen.

Hier nog een reactie van Sterre Daas: ik heb een super leuke dag gehad bij de Hersenolympiade, het was ook erg gezellig. Ik vond het brain expo gedeelte leuk, vooral de testen die je kon doen. De presentatie voorafgaan aan de anatomie en histologie ronde (door Brein in Beeld) was ook interessant. De finale ronde zelf was erg spannend, maar het was ook wel uitdagend en ik vind het leuk dat ik 2e werd. Het was een bijzondere dag en ik ben blij dat ik meegedaan heb aan de Hersenolympiade!